z architecten

Schuurtypologie — Erwetegem

meer info

Het huis refereert in zijn vorm en materiaal naar een schuur-typologie: een vierkant plan met een asymmetrisch en afgeknot puntdak. Horizontale beplanking, blauw gesmoorde Vlaamse pannen en een duidelijk zichtbaar schouwlichaam in veldovensteen. De buitenkant is eerder gesloten en ruw, binnen echter open en modern.

De benedenverdieping is vrij gesloten en herbergt de nachtzone en utilitaire ruimtes. Boven vind je één open leefruimte met uitzicht op de heuvels via de grote glaswand die het landschap naar binnen brengt. Een pergola filtert het zuiderlicht. De terrassen zijn een verlengde van de leefruimtes.

De structuur bestaat uit een staalskelet met houtskelet buitenwanden. De binnenwanden zijn in zichtmetselwerk in silicaatsteen en zorgen samen met de Finkachel voor de inertie van de woning. De buitenschil is geïsoleerd met papiervlokken.

Naast het gebruik van duurzame materialen is er ook grote aandacht voor compactheid, oriëntatie en een gezond binnenklimaat. We zien er een low-tech realisatie met centrale schacht van FINoven en vraaggestuurde natuurlijke ventilatie A+.