You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

z architecten

Houten huis met atelier— Herne

meer info

Het huis bestaat uit een kern en een aantal nevenzones. Dit is af te lezen aan de vormgeving. Het eigenlijke huis heeft twee bouwlagen en een plat dak. Daarrond zijn, onder sheddaken, de nevenfuncties georganiseerd: een carport, houtopslag, een atelier, een tuinberging en een overdekt terras.

Het gelijkvloers bestaat uit één open leefruimte, een bureau, wc en berging. Via het panoramisch raam wordt het glooiend landschap binnen getrokken. Het plafond toont het ritme van de verdiepingsbalken.

De verdieping is onderverdeeld in 3 slaapkamers, een extra kamer, badkamer, wc en open wasruimte.

Het huis is zeer compact, een bruto oppervlakte van 162m² en het beschermd volume bedraagt 486m³.

Ruimtelijkheid, budget, low tech en een eigen atelier waren belangrijk voor de bewoners. Het atelier dient om zelf het (vast) meubilair te maken zoals keuken e.d.

De woning is opgetrokken in houtskelet en geïsoleerd met ingeblazen cellulose. Om wat meer inertie te krijgen zijn de meeste binnenwanden in silicaatsteen, ook de massaoven draagt hiertoe bij.

Er wordt verwarmd met een houtgestookte finoven, het stookseizoen ’21-’22 telde 71 stookbeurten en circa 5 stère hout t.w.v. 250€. Er worden nog knotwilgen aangeplant als zonwering en het snoeihout kan dienen als aanmaakhout en tuinafsluiting. Het warm water wordt bereidt via een gasdoorstromer. Daarnaast zijn er nog 6 fotovoltaïsche zonnepanelen. Ventilatie A+. Low tech dus.