You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

z architecten

overzicht

Architraaf, februari 2020, nr. 203

Het rijhuis als bewuste keuze om kleiner te gaan wonen

Een rijwoning in een stedelijke omgeving als duidelijke keuze van de bewoners, een gepensioneerd koppel, om hun voetafdruk te verkleinen. Dat is het verhaal achter dit markante project in Merelbeke. Ze ruilden een vrijstaande woning in het groen in voor een veel compactere variant. En dat vergde uiteraard de nodige aanpassingen …

Meenemen wat cruciaal is en weggeven wat overbodig was: dat was het devies toen de bewoners van deze smalle rijwoning hun intrek namen in hun nieuwe stekje. We zijn blij dat onze levensstijl veranderd is en dat we voortaan over een zee van licht beschikken, benadrukken ze.

Het smalle terrein dwong ons om goed na te denken over de lichtinval en de schikking van de functies, aldus z-architecten. Door de ontdubbeling van de voorgevel betreed je de woning in twee stappen, via een buitenzone die eveneens dienstdoet als staanplaats voor de fietsen. Het spel van de voorgevel – met zijn verdeling in drie niveaus – maakt dat het natuurlijke licht tot diep in de woning doordringt. Dit lucht- en lichtspel wordt nog eens versterkt via de keuze voor hoge en open leefruimtes.

Het project is gericht op een duurzame en solidaire toekomst. Dit vertaalde zich ook in de bouwwijze. De houtskeletstructuur is geïsoleerd met behulp van cellulose-isolatie. Het hout is ook zichtbaar in het keukenmeubel, het trap-bergingmeubel en de plafondbalken. Daarnaast dragen de leembepleistering, de balansventilatie en de zichtbare silicaatsteen bij tot het gezonde binnenklimaat.

De betonstructuur van de voorgevel oogt bijzonder robuust en wordt subtiel gecounterd door de warmere uitstraling van het hout en de kleiklinkers. Het kleurenpalet en de textuur van de materialen zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. De inwendige betonstructuur

ter hoogte van de achtergevel is ook zichtbaar in de slaapkamer. Dit zorgt voor een onderscheid tussen het actieve woongedeelte in het hoofdvolume en het salon als rustpunt. Het schuine dak van het salon richt zich volledig naar de tuin. De bewoners gewagen met recht en reden van ‘het modernste huis in de straat’.